Treceți la conținutul principal

Linux Lite pe un laptop vechi

Am un laptop vechi, Asus X51R, cumpărat în 2008 și care și-a făcut treaba până în momentul de față, chiar dacă am avut ceva probleme cu el. După ce mi-am luat un Dell și soției i-am luat un Acest Aspire One nu am mai folosit Asus-ul decât la anumite teste pe anumite distribuții Linux. Adică, dacă vroiam să încerc un SO îl încercam direct pe un sistem fizic în loc de Virtual Box.

Dacă tot nu-l prea folosesc m-am gândit să-l fac cadou lui frate-miu, pentru a-l folosi la chestii ușoare, adică navigare pe Internet, ascultare muzica, vizionare filme. Nu pot să pun ultima versiune de Ubuntu sau orice alt sistem de operare care cere ceva resurse, mai ales ca Asus-ul are doar 1GB RAM. Totuși am vrut să pun o distribuție bazată pe Ubuntu sau Debian deoarece cu astea sunt eu mai obișnuit și aș putea să-l îndrum mai ușor pe frate-miu spre o rezolvare atunci și dacă SO-ul o să dea rateuri.
M-am decis să pun și să las pe laptop distribuția LinuxLite care e bazată pe Ubuntu 12.04 LTS (în momentul când scriu acest post). Am urmat pașii de mai jos pentru a avea un sistem care să meargă, zic eu, perfect:

  • am downloadat versiunea pe 32 de biți de pe torrent, astfel să pot oferi mai departe și altora această distribuție. 
  • ISO-ul l-am pus pe un stick cu programul usb-creator-gtk din Ubuntu
  • instalarea a mers perfect, fără nicio problemă. Root / și /home le-am pus pe partiții diferite. Root l-am făcut de 25GB, /swap de 2GB și restul e /home.
  • o chestie ciudată la LinuxLite e faptul că tastatura are Num Lock activat și la asta poate să îți facă probleme la un laptop atunci când vrei să scrii vreo parolă, de exemplu de la rețeaua wireless. Se poate rezolva foarte ușor apăsând tastele Fn + NumLk.
  • primul program instalat a fost Synapse
  • Firefox este pre-instalat dar am făcut câteva modificări în about:config, și anume network.http.pipelining, network.http.pipelining.ssl și network.http.proxy.pipelining ca true, iar network.http.pipelining.maxrequests din 32 în valoarea 6 sau 8
  • instalare Chromium, Team Viweer, DeadBeef, Shutter, Feh, Scrot și Java
  • am instalat TLP
  • am upgradat Thunar la versiunea 1.6.3 de la vers 1.2.3
  • am instalat restricted extras folosind Menu -> System -> Install Additionat Software 


Cam atât am făcut cu această distribuție pe laptopul meu vechi. Totul merge perfect.

Postări populare de pe acest blog

BING.com un nou motor de cautare

Acum doua saptamani in urma,pe data de 3 iunie 2009 a intrat in functiune un nou motor de cautare ("search engine") numit BING.com . Acest site apartine companiei Microsoft ca un inlocuitor pentru Windows Live Search. Bing este numit de catre cei de la Microsoft ca fiind un motor decizional. Aici echipa Bing da si un mic exemplu cum poti sa castigi bani de pe urma acestui search engine cu ajutorul optiunii cashback. Acest motor de cautare deja are si o pagina pe Wikipedia . In caz ca doriti sa faceti o comparatie Google vs. Bing este deja un site care face acest lucru. Ramane la decizia voastra ce motor de cautare sa folositi!

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L...

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd ...