Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din ianuarie, 2014

Dacă faci dual boot Windows 7 cu Linux

Pe laptop am o configurație dual boot Windows 7 cu Ubuntu , cu toate că nu prea intru pe Windows decât atunci când vreau să joc ceva mai special, cum ar fi Rome Total War 2, care nu merge pe Linux. Mi s-a întâmplat ca să fiu în Windows și să am nevoie de ceva de pe partiția de Linux. Ca să pot să iau acel fișier trebuia să dau restart și să bootez în Ubuntu. Destul de deranjant, nu? Eh! Există un program prin care poți monta orice partiție ext2/3/4 din Linux în Windows. Programul se numește Ext2Volume Manager (înainte se numea Ext2Fsd).

Dacă nu merge tastatura în Tor Bundle

Am făcut upgrade la Tor Browser Bundle , versiunea pe 64 de biți, și am observat că nu merge tastatura. Rezolvarea am găsit-o pe net și constă în scrierea unei singure linii în scriptul care lansează browserul Firefox care să meargă cu Tor. Scriptul îl găsiți în locații diferite, în funcție de felul cum ați instalat Tor Bundle. Dacă e instalat din PPA găsiți scriptul start-tor-browser  în ~/.tor-browser-en/INSTALL/, iar dacă e pur și simplu downloadat de pe site ca o arhivă găsiți scriptul în folderul unde ați dezarhivat fișierul tor-browser-linux64-x.x.x_en-US.tar.xz. Linia care trebuie adăugata este: export GTK_IM_MODULE="xim" Rezolvarea am găsit-o pe AskUbuntu .

Gestionarea bugetului cu Google Worksheet/Excel

Pentru a-mi gestiona bugetul în fiecare lună foloseam în Linux programul GnuCash dar, după un upgrade de sistem, am pierdut fișierul cu datele introduse pe câteva luni. Știu, trebuia să fac backup, să îl pun pe Dropbox sau pe GDrive. Am uitat. Am renunțat la GnuCash și am trecut pe gestionarea bugetului în Google Worksheet, alternativa online pentru bine-cunoscutul MS Office Excel. Asta ca să-mi fie mai ușor de completat și de la serviciu, având în vedere că nu am acces la Dropbox acolo. Pentru a ține contabilitatea poți folosi o simplă foaie de calcul în care să notezi toate cheltuielile și apoi să le aduni și să vezi dacă la sfârșit de lună reușești să economisești ceva. Sau cel puțin să vezi pe ce cheltui mai mult și de unde poți tăia din cheltuieli.

Linux Lite pe un laptop vechi

Am un laptop vechi, Asus X51R, cumpărat în 2008 și care și-a făcut treaba până în momentul de față, chiar dacă am avut ceva probleme cu el. După ce mi-am luat un Dell și soției i-am luat un Acest Aspire One nu am mai folosit Asus-ul decât la anumite teste pe anumite distribuții Linux. Adică, dacă vroiam să încerc un SO îl încercam direct pe un sistem fizic în loc de Virtual Box. Dacă tot nu-l prea folosesc m-am gândit să-l fac cadou lui frate-miu, pentru a-l folosi la chestii ușoare, adică navigare pe Internet, ascultare muzica, vizionare filme. Nu pot să pun ultima versiune de Ubuntu sau orice alt sistem de operare care cere ceva resurse, mai ales ca Asus-ul are doar 1GB RAM. Totuși am vrut să pun o distribuție bazată pe Ubuntu sau Debian deoarece cu astea sunt eu mai obișnuit și aș putea să-l îndrum mai ușor pe frate-miu spre o rezolvare atunci și dacă SO-ul o să dea rateuri.

#Sibiu Timelapse

Acest video a fost făcut în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2014 după cât îmi dau eu seama. E o perioadă de vis la Sibiu, mai ales în Piața Mică și Piața Mare la Târgul de Crăciun. Toți care vin în vizită în acea perioadă în Sibiu sunt plăcut impresionați, așa cum o să fiți și voi după ce veți urmări acest video:

Un scurtmetraj realizat cu program open source

Scurtmetrajul de mai jos, intitulat Tears of Steel , a fost realizat cu programul open source numit Blender . Filmul în sine este gratuit și poate fi copiat sau distribuit fără nicio problemă. Îmi place foarte mult cum e realizat, chiar dacă scenariul nu e cine-știe-ce, dar grafica e superbă. Asta arată faptul că nu trebuie să ai un program de mii sau zeci de mii de euro ca să faci ceva frumos. Chiar dacă e un program open source ar putea fi folosit pentru dezvoltarea oricărui film de la Hollywood. OK, sau aproape orice film. Blender este disponibil în Linux, Windows și Mac.

Miserumpism

Un fotomodel din Satu Mare, aflat în stare de ebrietate, a sunat la serviciul de urgenţă 112 pentru a reclama că i s-a rupt tocul de la un pantof . ( sursa ) Tipa asta ori e proastă rău de tot, ori e accesoriul unui politician sau afacerist  și de aia își permite să facă astfel de apeluri.