Treceți la conținutul principal

EliveCD - distributia ce uneste Enlightenment (E17) cu Debian

Cu ceva timp în urmă, acum cam două luni, căutam pe net alte distribuţii Linux ce se bazează pe Enlightenment (E17) în afară de Bodhi Linux, având în vedere faptul că E17 era aproape de a fi lansat ca şi versiune finală. Eram curios dacă se fac distribuţii bazate şi pe alt ceva în afară de Ubuntu, poate bazate pe Arch Linux, Gentoo, Slakware, Fedora sau Debian. Astfel am găsit un articol pe Unixmen (încă un site bun despre E17) în care era o listă cu distribuţii bazate pe E17 şi care încă mai sunt în viaţă.

Din toată lista aceea am ales EliveCD, dar pe viitor voi încerca în Virtual Box şi celelalte distribuţii. Momentan am pe un laptop instalat ultima veriune de Bodhi Linux şi merge perfect. Având în vedere faptul că folosesc Ubuntu de vreo 4 ani, iar Bodhi e bazat pe Ubuntu şi îmi place foarte mult E17 am ales această distribuţie. Poate tot din aceeaşi cauză am ales să testez şi EliveCD.

Elive is a complete operating system for your computer. It is the perfect choice for replacing your proprietary, high-cost system. It is built on top of Debian GNU/Linux and customized to meet your needs for a complete operating system while still offering the user eye-candy, with minimal hardware requirements.
După cum scrie şi în descrierea acestui sistem, Elive este bazat pe Debian, care este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai stabile distribuţii Linux. Elive se poate downloada de pe site-ul oficial şi recomand versiunea stabilă:


Pentru ca download-ul să se facă mai rapid alegeţi un server din Europa.

Imaginea iso salvată pe hard disk puteţi să o puneţi pe un stick USB sau să o folosiţi direct cu Virtual Box. Eu am folosit a doua variantă deoarece mi-a fost mai la îndemână.

Bootarea se face foarte rapid şi numai după aproape un minut poţi să începi să lucrezi în Elive. Desktopul care vă aşteaptă după bootare este acesta:


Desktopul arată foarte bine după părerea mea. E simplu, curat, atrăgător.


Ce e incredibil e faptul că această distribuţie consumă numai 160 MB de RAM. Dar după ce am deschis un browser (Iceweasel) cu câeva tab-uri deschise dar şi un file manager (Thunar) sistemul consuma aproape 600 MB. Eu zic că e destul de bine.



Flash-ul mi-a mers din prima, fără nicio problemă. Doar deschizi browser-ul şi dai drumul la un video în flash, nu trebuie să faci mai mult.

Dar cum spuneam mai sus am folosit acest sistem ca şi live CD deoarece pentru a-l instala trebuie să plăteşti, sau mai bine zis să faci o donaţie.

Nu ştiu ce să zic despre asta. Având în vedere că sunt sute de distribuţii Linux gratuite de ce ai vrea să plăteşti pentru o altă distribuţie? Programele în Elive sunt destul de vechi, chiar şi E17 nu e la ultima versiune. Poate că ar fi fost mai bine ca să ai posibilitatea să instalezi Elive pe gratis, să poţi vedea cum se comportă şi apoi să donezi dacă vrei.

Oricum, developerii acestei distribuţii ştiu mai bine ce fac şi cum fac.

Ca şi concluzie pot spune că mi-a plăcut foarte mult să folosesc live CD-ul de la Elive. Chiar mi-a plăcut mult. E foarte rapid, stabil, curat, dar mi-ar fi plăcut şi mai mult să-l pot instala pe hard disk-ul virtual.

Alte recenzii despre Elive găsiţi aici. Eu vă sfătuiesc să-l downloadaţi şi să-l încercaţi.

Postări populare de pe acest blog

BING.com un nou motor de cautare

Acum doua saptamani in urma,pe data de 3 iunie 2009 a intrat in functiune un nou motor de cautare ("search engine") numit BING.com . Acest site apartine companiei Microsoft ca un inlocuitor pentru Windows Live Search. Bing este numit de catre cei de la Microsoft ca fiind un motor decizional. Aici echipa Bing da si un mic exemplu cum poti sa castigi bani de pe urma acestui search engine cu ajutorul optiunii cashback. Acest motor de cautare deja are si o pagina pe Wikipedia . In caz ca doriti sa faceti o comparatie Google vs. Bing este deja un site care face acest lucru. Ramane la decizia voastra ce motor de cautare sa folositi!

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L...

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd ...