Treceți la conținutul principal

Ce să faci după ce instalezi Ubuntu (12.04)?

În acest articol vă voi explica cam ce ar trebui de făcut după ce instalaţi pentru prima oară (fresh install) o versiune de Ubuntu Linux. Mă voi axa pe Ubuntu 12.04 Precise Pangolin (care momentan e in stadiul beta, adica mai este puţin până ce va fi lansat oficial).

Dual boot Windows 7 şi Ubuntu Linux

Şi pe laptopul vechi, un Asus, şi pe acesta nou pe care tocmai am instalat Ubuntu, folosesc dual boot Windows cu Linux. Pe Asus aveam Windows XP şi Ubuntu, pe Dell am Windows 7 şi Ubuntu. Dacă şi voi vreţi să folosiţi dual boot ar fi cel mai indicat ca prima oară să instalaţi Windows-ul.


Dacă nu vreţi să folosiţi Windows deloc va şi mai uşor să instalaţi Ubuntu. Dar totuşi, dacă aveţi instalat Windows, ar fi bine să verificaţi ce fel de partiţii aveţi, dinamice sau partiţii de bază (dynamic sau basic). Dacă aveţi partiţii dinamice să ştiţi că nu veţi putea instala Ubuntu, sau orice altă distribuţie de Linux.

Există o rezolvare. Eu aveam partiţii dinamice şi după ce am întrebat pe forumul ubuntuforums am reuşit să le fac partiţii de bază. Rezolvarea e în a instala un program de partiţionare care poate converti partiţiile dinamice în partiţii de bază în Windows 7. Acest program se numeşte EASEUS Partition Manager. Varianta free e de-ajuns pentru a rezolva problema.

Aveţi grijă să nu aveţi mai mult de patru partiţii NTFS deoarece atunci când o să vreţi să instalaţi Ubuntu programul de partiţionare GParted nu o să vadă nicio partiţie.

Până aici sper că e clar şi sper să vă descurcaţi. Nu e greu ci doar trebuie puţină atenţie. Următorul pas e să instalaţi Ubuntu. Dacă totul a decurs bine până aici, atunci când o să introduceţi CD/DVD-ul sau USB-ul cu Ubuntu o să vă apară o opţiune de genul Install Ubuntu alongside Windows 7 şi o altă opţiune Something else. Eu am ales a doua opţiune pentru a putea modifica manual spaţiul cuvenit pentru fiecare partiţie în parte. Aşa că am creat o partiţie distinctă pentru / (root), o partiţie de Swap şi o partiţie pentru /home. În acest mod îmi va fi mult mai uşor să fac update de Ubuntu atunci când o nouă versiune va apărea.

Pentru a vedea pas cu pas cum se instalează Ubuntu puteţi intra pe acest site Installubuntu.info sau chiar să căutaţi pe Youtube.

După ce Ubuntu a fost instalat ce ar trebui să facem?

Primul lucru care trebuie de făcut după ce instalaţi Ubuntu e să faceţi un update la sistem:

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Şi acum ce programe să instalăm? Păi, dacă aţi mai folosit până acum Ubuntu cam ar trebui să ştiţi ce programe vă plac, ce se merită instalat şi ce nu. Totuşi, eu am să pun aici o listă cu ceea ce am instalat eu până în acest moment.

1. Primul program pe care l-am instalat e Synapse. Scriam mai de mult că e cel mai folosit program de mine pe Linux. Se poate instala din Ubuntu Software Center sau

sudo apt-get install synapse

2. Instalaţi gnome-tweak-tool and ubuntu-tweak pentru a putea apoi instala diferite theme, icoane, etc. Gnome-tweak-tool:

sudo apt-get install gnome-tweak-tool

Şi Ubuntu Tweak:

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak

3, Instalare diverite codecuri:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

4. Pentru a înfrumuseţa desktopul vostru e indicat să instalaţi diferite icoane şi theme. Eu am instalat Faenza Icons:

sudo add-apt-repository ppa:tiheum/equinox
sudo apt-get update && sudo apt-get install faenza-icon-theme

Apoi prin intermediul Ubuntu-tweak puteţi selecta noile icoane Faenza. De-altfel Gnome-shell este instalat implicit în Ubuntu 12.04 şi puteţi downloada diferite theme.

Tip: pe site-ul Webupd8.org veţi găsi o mulţime de tutoriale, theme, articole despre Ubuntu aşa că mergeţi acolo de fiecare dată când vreţi să căutaţi ceva. Acolo veţi găsi şi theme şi extensii pentru Gnome-shell.

5. Curăţire Ubuntu Linux

După ce instalaţi mai multe programe ar fi bine ca să curăţiţi sistemul de fişierele de care nu mai aveţi nevoie. Dacă faceţi

sudo apt-get autoremove && sudo apt-get autoclean

se vor şterge toate pachetele programelor pe care le-aţi instalat. Doar pachetele de instalare, nu şi programele în sine. Pentru a scăpa de toate fişierele manual (man pages) care vin odată cu un program instalaţi localepurge:

sudo apt-get install localepurge

Mai multe detalii găsiţi aici.

6. Instalare diferite alte programe cum ar fi Pidgin, Conky, VLC, SMPlayer sau UMPlayer, TVMaxe pentru a vedea televiziune online, Firefox Nightly, Opera Browser, Google Chrome sau Chromium, Java, etc.


Site-uri care pe mine m-au ajutat pentru a fae acest articol sunt:
Webupd8.org
Thegeeksolutions
Unixmen
Ubuntubuzz
dar şi altele.

Încă mai am de instalat diferite programe dar toate la timpul lor.

Baftă la instalat, configurat şi jucat în Ubuntu Linux.

Postări populare de pe acest blog

BING.com un nou motor de cautare

Acum doua saptamani in urma,pe data de 3 iunie 2009 a intrat in functiune un nou motor de cautare ("search engine") numit BING.com . Acest site apartine companiei Microsoft ca un inlocuitor pentru Windows Live Search. Bing este numit de catre cei de la Microsoft ca fiind un motor decizional. Aici echipa Bing da si un mic exemplu cum poti sa castigi bani de pe urma acestui search engine cu ajutorul optiunii cashback. Acest motor de cautare deja are si o pagina pe Wikipedia . In caz ca doriti sa faceti o comparatie Google vs. Bing este deja un site care face acest lucru. Ramane la decizia voastra ce motor de cautare sa folositi!

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct