Nu te puţine ori mi s-a întâmplat ca sistemul să-mi meargă ca o taradaică dar de fiecare dată aveam deschis ori Firefox ori Chrome. Credeam că e vreo scurgere de memorie deoarece RAM-ul se umplea şi pe lângă asta şi Swap-ul era încărcat foarte mult. Cum închideam aceste două browsere cum totul revenea la normal şi sistemul mergea foarte bine.
După fiecare instalare/update a sistemului de operare Ubuntu, atunci când Firefox şi Chrome erau fără extensii, nu aveam nicio problemă. Bănuiam că vreun addon instalat îmi încetineşte deschiderea browserului cat şi navigarea pe Internet dar nu ştiam exact care anume. Am instalate foarte multe add-on-uri, unele pe care le folosesc zi de zi, iar altele pe care le folosesc o dată în Paşti. După ce am dat disable la unele extensii am observat că lucrurile s-au îmbunătăţit cât de cât. Era şi normal acest lucru deoarece orice add-on foloseşte memorie, deci e clar atunci când ai multe extensii să-ţi consume şi mai mult RAM.
Un lucru bun făcut de cei de la Mozilla e faptul că au început să testeze toate extensiile Firefox şi să facă o listă cu toate acelea care nu sunt optimizate pentru viteză/memorie. Lista numită Slow Performing Add-ons va fi actualizată în fiecare zi sau oră, depinde cum fac cei de la Mozilla testele.
Sunt puţin dezamăgit de faptul că Firebug, FlashGot şi XMarks Sync sunt în primele zece poziţii, deoarece pe acestea chiar le foloseam des.Dar să sperăm că pe viitor cei care dezvoltă aceste extensii să fie mai atenţi şi să creeze extenzii mai optimizate pentru viteză.