Treceți la conținutul principal

Optimizează Blogul pentru Viteză cu CSS Sprites

Spuneam în postul intitulat 10 Lucruri care-mi Plac ca Blogger că obişnuiesc să-mi bag degetele în codul HTML sau CSS al blogului meu. Am învăţat câteva chestii interesante, unele le-am introdus în blog, altele am încercat şi mai mult rău am făcut, dar aşa înveţi, experimentând. Nimeni nu s-a născut atotştiutor!

Ceea ce am reuşit totuşi să fac e să folosesc CSS Sprites. Nu sunt în măsură să vă explic pe îndelete ce este această metodă de optimizare a unui site dar mai multe detalii găsiţi pe site-ul A List Apart. Ceea ce vă pot spune în câteva cuvinte e faptul că atunci când aveţi pe site mai multe imagini care se repetă e bine să combinaţi acele imagini într-una singură, astfel browserul va face mai puţine cereri (requests) către serverul unde e pagina web deci blogul vostru se va încărca mai rapid.

Un exemplu de Sprites folosit la mine pe blog e acesta de mai jos (pe gare o să o găsiţi parţial - numai Facebook şi Twitter - la baza acestui post):

În loc să folosesc cinci imagini diferite pentru fiecare site (Facebook, Reddit, Digg, Twitter sau Stumbleupon) am folosit doar o singură imagine. Veţi observa de-altfel că atunci când da-ţi click pe partea cu F , de la Facebook, se va deschide o pagină specifică Facebook. Acelaşi principiu e şi pentru toate celelalte.

Nefiind un specialist în HTML, CSS sau web design nu-mi permit să explic cum să creaţi un CSS Sprites cu toate că eu am reuşit şi am înţeles cum se face. De aceea am să vă îndrum doar la unele pagini web care vă explică această metodă foarte bine şi am să vă fac cunoştinţă cu câteva instrumente ajutătoare pentru a putea crea sprites.

Tool-uri pentru crearea de CSS Sprites:
Sunt sigur că pe Internet sunt mii de articole despre acest subiect dar din păcate nu am găsit niciunul în limba română. Nu pentru mine ar fi fost interesant un tutorial în română ci pentru cei care nu stăpânesc bine engleza, până la urmă nu ne-am născut toţi cu engleza în cap...

Lectură plăcută! Şi ca un ultim sfat, înainte de a pune codul pe blog ar fi bine să încercaţi offline ceea ce aţi creat deoarece sigur nu vreţi să vă stricaţi tot template-ul doar pentru că aţi vrut să faceţi o mică modificare. Eu folosesc Dropbox (link cu referral, în caz că vă faceţi cont de pe acest link capăt şi eu în plus 250MB spaţiu) pentru a uploada fişierele test pe Internet şi pentru a le încerca cu toate că le-aş fi putut lăsa direct pe calculator.

Sper să vă ajute cumva acest post şi dacă nu vă merge această metodă pe blogul vostru să nu aruncaţi cu roşii stricate în mine, eu doar v-am îndrumat spre unele resurse de informare...

Baftă!

Postări populare de pe acest blog

BING.com un nou motor de cautare

Acum doua saptamani in urma,pe data de 3 iunie 2009 a intrat in functiune un nou motor de cautare ("search engine") numit BING.com . Acest site apartine companiei Microsoft ca un inlocuitor pentru Windows Live Search. Bing este numit de catre cei de la Microsoft ca fiind un motor decizional. Aici echipa Bing da si un mic exemplu cum poti sa castigi bani de pe urma acestui search engine cu ajutorul optiunii cashback. Acest motor de cautare deja are si o pagina pe Wikipedia . In caz ca doriti sa faceti o comparatie Google vs. Bing este deja un site care face acest lucru. Ramane la decizia voastra ce motor de cautare sa folositi!

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L

Cele mai folosite aplicații de Android pe 2015

Mai jos am compus o listă cu cele mai folosite/bune aplicații pentru Android pe anul 2015, din punctul meu de vedere. Unele aplicații sunt destul de recent instalate, altele le folosesc de când am cumpărat telefonul. Am mai făcut o listă cu ceva timp în urmă, dar unele aplicații nu mai sunt, ca să zic așa, în grațiile mele. CCleaner - îl foloseam și pe Windows, îl folosesc și pe Android. Sunt foarte mulțumit de această aplicație. AirDroid - transferă fișiere de pe un alt dispozitiv (laptop, PC, tabletă) pe telefon sau invers. Poți să scrii SMS-uri direct din aplicația web, poți să ștergi fișiere, să asculți muzica sau să vezi filmele de pe telefon, etc. Cam așa arată interfața web a aplicației AirDroid, de unde puteți să aveți control asupra telefonului. Nova Launcher Prime - varianta plătită a Nova Launcher. Este una dintre cele mai folosite launch-ere de pe piață. Are o grămadă de opțiuni și configurări. Crunch - o aplicație care optimizează imaginile din punct