În România sunt foarte mulţi asistaţi sociali şi an de an aceştia beneficiază de nişte bani pentru care nu fac absolut nimic, bani ce sunt luaţi din salariile fiecăruia dintre noi. Aceştia aveau obligaţia să muncească în folosul comunităţii, adică să măture străzile, să planteze flori, şi alte chestii administrative dintr-un oraş...Credeţi totuşi că făcea cineva acest lucru?
Aceşti beneficiari al ajutorului social acordat de stat puteau dribla cumva această muncă în folosul comunităţii prin tertipuri pe care, sincer, nu le cunosc. Din câte am înţeles acest lucru se va schimba şi toţi cei care mai vor bani sociali vor trebui să facă într-adevăr muncă în folosul comunităţii.
Apar două modificări importante faţă de ce era până acum la legea 416 şi acestea se referă la faptul că plata nu se mai face de către primării din bugetul lor, ci din bugetul de stat. În al doilea rând, se aşteaptă din partea acestor beneficiari o atitudine activă în vederea reintegrării în viaţa socială şi pe piaţa muncii
Sunt curios dacă aceşti asistaţi sociali vor ieşi pe stradă să planteze flori, să dea cu mătura, să văruiască copacii sau alte treburi din astea. O altă categorie care trăiesc pe pielea noastră sunt puşcăriaşii. Aş vrea să-i văd puşi la muncă zilnică, în construcţie sau alte domenii pe măsura lor.
Poate această lege va fi respectată de-acum înainte şi oamenii vor devenii puţin mai responsabili, se vor chinui să-şi caute ceva de lucru şi nu vor mai aştepta cu mâna întinsă nişte bani pentru care nu fac nimic. Oricum, aceasta rămâne doar o speranţă deoarece în primul rând autorităţile trebuie să se ţină de treabă şi să-i monitorizeze pe aceşti asistaţi.
Voi ce credeţi? O să vedem cât de curând persoane asistate social care vor munci în folosul comunităţii?