Treceți la conținutul principal

Cum Să Faci Chestionare în Google Docs

În acest post am să încerc să explic cum poţi să faci un chestionar cu ajutorul serviciului Google Docs. Într-un articol precedent am făcut un experiment prin faptul că am realizat un chestionar, primul de-acest fel, şi am rugat cititorii să ma ajute răspunzând la întrebare. După ce s-au adunat câteva răspunsuri am putut face şi graficul în care se arată rezultatele chestionarului. Nu ştiam dacă o să-mi iasă graficul dar spre bucuria mea totul a fost OK aşa că vă voi explica şi vouă cum puteţi integra în site-ul vostru un astfel de chestionar.

Menţionez că acest m-am inspirat de pe un alt site pentru a putea realiza acest chestionar cât şi graficul cu rezultate. O să găsiţi pe acel site multe alte tutoriale şi articole interesante.

De ce aţi folosi serviciul Google Docs pentru a crea chestionare? Deoarece e gratuit, nu există restricţie la numărul de întrebări pe care vreţi să le puneţi, pţi decide cum şi când să publici rezultatele. Marele dezavantaj e faptul că o persoană poate răspunde de mai multe ori, adică nu are limitare pe IP.

Cum facem un sondaj?


Dacă aveţi cont Google Docs apăsaţi pe Create new ca în imaginea de mai jos şi alegeţi Form:


În formularul ce apare trebuie să introduceţi un titlu relevant pentru sondajul pe care-l faceţi, să scrieţi întrebarea şi apoi răspunsurile posibile.


După ce aţi terminat de completat o să trebuiască să apăsaţi butonul din partea dreaptă sus numit More actions, iar cu opţiunea Embed aveţi posibilitatea să puneţi chestionarul oriunde în site-ul vostru.

Cum să publici rezultatele?

Automat după ce primul răspuns va fi salvat va apărea în contul vostru de Google Docs un fişier Excel (vorba vine Excel, e mai mult un spreadsheet) ce va conţine răspunsurile.
Pentru a putea realiza un grafic trebuia să urmaţi paşii de mai jos.
(am folosit exemplu cu Sistemele de Operare deoarece avem nişte răspunsuri date deja).

Pe acelaşi rând înşiraţi pe fiecare coloană răspunsurile pe care le-aţi ales în chestionar. În celula de sub primul răspuns scrieţi următoarea formulă:
=COUNTIF(B:B, "Linux")
şi în loc de Linux alegeţi răspunsul pus de voi. În următoarea celulă scrieţi
=COUNTIF(B:B, "Windows XP")
şi tot aşa....


Selectaţi rândurile şi coloanele ca în imaginea de jos şi apăsaţi pe Insert chart...






Alegeţi tipul de grafic pe care vreţi să-l utilizaţi şi dacă vreţi să publicaţi rezultatele apăsaţi pe Publish chart... .

Cum spuneam mai sus marele dezavantaj al creării sondaje prin acest serviciu e faptul că o persoană poate răspunde de mai multe ori de pe acelaşi IP. În imaginea de mai jos se vede clar cum un fan înflăcărat al SO Windows XP a dar mai multe click-uri unul după altul :)


Cam atât! Sper să vă fie de folos!
P.S. dacă sunt întrebări nu ezitaţi să puneţi un comentariu! Am să încerc să răspuns cât mai repede posibil! Oricum, dacă nu înţelegeţi aveţi şi tutorialul de pe pagina de unde m-am inspirat şi pe care o găsiţi la începutul postului.

Postări populare de pe acest blog

BING.com un nou motor de cautare

Acum doua saptamani in urma,pe data de 3 iunie 2009 a intrat in functiune un nou motor de cautare ("search engine") numit BING.com . Acest site apartine companiei Microsoft ca un inlocuitor pentru Windows Live Search. Bing este numit de catre cei de la Microsoft ca fiind un motor decizional. Aici echipa Bing da si un mic exemplu cum poti sa castigi bani de pe urma acestui search engine cu ajutorul optiunii cashback. Acest motor de cautare deja are si o pagina pe Wikipedia . In caz ca doriti sa faceti o comparatie Google vs. Bing este deja un site care face acest lucru. Ramane la decizia voastra ce motor de cautare sa folositi!

Guşteriţa, Sibiu

Fãrã canalizare si cu drumuri pietruite, sibienii din cel mai oropsit cartier al Sibiului se întreabã dacã n-ar fi fost mai bine ca Gusterita sã rãmânã comunã. Desi e parte a orasului de jumãtate de secol, cartierul nu reuseste sã se ridice din noroaie. Primãria anuntã cã lucrãrile pentru canalizare ar putea începe la primãvarã. Acelasi lucru il spunea Primaria si in 2006, dupa trei ani situatia inca nu s-a schimbat. Fiecare sibian a auzit de Gusterita. Însã nu multi au si cãlcat vreodatã pe acolo. Departe de oras, locuitorii cartierului, alipit Sibiului în urmã cu o jumãtate de secol, sunt singurii care îsi stiu problemele si se luptã cum pot cu ele. Lipsa canalizãrii, transportul public slab organizat si drumurile proaste le dau cele mai mari bãtãi de cap. Guşteriţa (în dialectul săsesc Hameršterf, în germană Hammersdorf, în trad. "Satul ciocanului", în maghiară Szenterzsébet, în trad. "Sfânta Elisabeta") este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Istoric L...

Install Heroes Of Might and Magic 3 on Ubuntu Linux

This is an other small tutorial on how to install a game on Ubuntu Linux. Until now I've already explained how to install Football Manager 2011 on Ubuntu and I've seen that a lot of people are entering on my blog looking how to do that. I think that you know Heroes 3 and that you've played in Windows but the story and the game play is calling you to play it also in Linux, no? First we have to download and install this game. Download I think that this is the easiest step, you just have to search on Google something like this download heroes 3 linux and I'm definitively sure that you'll find a site from which to download the game files ;). Installation After downloading the game you have to install it. If the *.iso file is compressed in a  *.bz2 file you have to uncompressed it. After that write in the Terminal this, after you go with cd command in the folder where the iso file is: sudo mount -t iso9660 -o loop HMM3-Linux.iso /mnt/fakecd ...